Giardini Naxos

I fjor ble sommerferien lagt til september/oktober, og valget falt på Sicilia, det ble en svært hyggelig opplevelse.  Bilder finnes i egen blogg

Reisen og bolig
Planen var å reise med Star Tour, men alt var utsolgt.  Dermed kjøpte vi flybilletter med SAS og prisen var ikke avskrekkende.  Men det ble en lang tur nedover, med 6 timers ventetid i Roma.  Hjemturen derimot gikk raskt. Det gikk med mange timer på nettet for å finne bosted, vi endte med å leie leilighet privat, hos italienere som ikke snakket et ord engelsk.  Vi tok sjansen på å innbetale €100 Euro i depositum og håpet det beste.  Leiligheten kostet €800 for 2 uker + €50 for håndklær og sengetøy. Utleiere viste seg å være et hyggelig ektepar, bare så synd vi ikke kunne kommunisere , det gikk i fingerspråk.  Leiligheten, Bilocale , viste seg å være bra, den lå i et skjermet ferieleilighetskompleks med god sikkerhet.  Det eneste negative var mangel på utsikt, leiligheten var på bakkeplan med høyt gjerde og hekk og det viste seg å være skole rett bak huset.  Det ble litt støy på dagtid, men vi var jo ikke hjemme. Flyet landet i Catania, ca. 30-45 min. kjøring fra Giardini-Naxos.  Vi hadde tenkt å ta buss, etter en liten pruterunde fikk vi taxi til ca. €80.  Det ble en halsbrekkende tur på motorveien i kveldsmørket. Giardini-Naxos var en hyggelig liten badeby, med fantastisk utsikt over havet og til byene Taormina og Castelmola.  Den strekker seg fra togstasjonen Giardini-Taormina og fortsetter med den lange strandpromenaden langs bydelene Giardini og Naxos, til turistområdet Recanati. Strandpromenaden består av et godt utvalg av restauranter, isbarer, og diverse butikker (keramikk, souvernirer, noe klær og småbutikker).  Det ble sagt at veien som går langs promenaden er stengt i sommermånedene, men i september/oktober var den åpen og svært trafikkert.  Det kunne være litt plagsomt på kveldstid når restaurantbordet var en halvmeter fra trafikken.

Stranden består av flere lidostrender hvor man betaler €8 for to strandstoler og parasoll med bord, men også noen offentlige strender innimellom.  Vi foretrakk Lido la romantica, og betalte gladelig.  Strendene var utrolig rene og ryddige, med tilgang til restaurant, toalett, dusjer og lån av luftmadrass, badeleker, osv.  Det var rent og klart vann og det holdt ca. 24 grader, en positiv overraskelse. Livet på stranda var behagelig, men vi ble overrasket over alle de påtrengende selgerne. Det gikk i klokker, håndklær, shorts/t-skjorter, og “smykker”.  I tillegg var det en helt gjeng med thaidamer som tilbød massasje.   På en dag kunne det komme selgere opptil 20-30 ganger.

Temperaturen var overraskende bra, det lå på rundt 28-32 grader på dagtid og 20-22 på kveldstid.  Luftfuktigheten kan ikke ha vært spesielt høy, det ble aldri ubehagelig varmt.

Racanati er et annet strandområde, som ligger på den andre siden av Giardini-Naxos.  Her ligger hotellene på rekke og rad, sammen med turistbutikker, restauranter, barer og discotequer.  Vi likte oss ikke i dette området, som helt mangler miljø.  Strendene var heller ikke like fine som i Giardini-Naxos.

Følger man moloen kommer man til området hvor større cruiseskip setter i land sine passasjerer.  Her er flott utsikt mot vulkanen Etna, mot Giardini-Naxos, Taormina og Castelmola.  Her ligger også de arkeologiske utgravningene fra den første greske bosettingen i Giardini-Naxos, en stor park og et museum.  Egentlig ikke så mye å se her, annet enn store mengder sitron og appelsintrær, men en koselig spasertur.Shopping i Giardini-Naxos var ikke all verden.  Langs strandpromenaden er alt rettet mot turister.  I bydelen Giardini ligger hovedgaten Corso Umberto, som går parallelt med strandpromenaden.  Gaten er ekstremt trafikkert og eksosen føltes veldig ubehagelig.  Rene designbutikker ligger vegg i vegg med butikker med temmelig gammelmodig vareutvalg.  Men mulighetene til shopping er absolutt tilstede.

Maten er god på Sicilia, det gikk stort sett i pasta, risotto og pizza. Kjøttrettene opplevde vi som variable.  Bestiller man kjøtt eller fiskeretter må man huske å bestille alt tilbehør, som salat, poteter, osv. i tillegg.  Italienerne bruker mye tid på sin middag og bestiller pasta til forrett og kjøtt som hovedrett, i tillegg til dessert, men det blir for mye for en nordboer.  Det var lite utvalg av ikke-italienske restauranter.  Det finnes flere gelateriaer langs strandpromenaden, italiensk is er nydelig. Matvarebutikker var det ikke særlig bra utvalg av, det lå en på turistpromenaden og supermercatoen Sigma i en bakgate.  I tillegg fantes det enkelte frukthandlere og noen merkelige, gammeldagse alt mulig butikker.  Savnet egentlig skikkelige matbutikker, disse lå ved Corsoen, i den andre enden av byen.  Der fantes også kjøttbutikker og fiskemarked.  Det var heller ingen bakerier i nærheten, men det fantes en bil som solgte bakervarer ved hotellene hver morgen.  Jeg lurer fortsatt på hvor de innfødte får tak i det de trenger.

Taormina
Nabobyen er vakre Taormina, som ligger høyt oppe i bergsiden.  Det er god bussforbindelse til byen og den første turen opp var en fantastisk opplevelse.  Utsikten mot havet var formidabel og hårnålssvingene hvor biler og mopeder presser seg fram mens bussen tar svingene på venstre side var temmelig halsbrekkende.  Det er et stykke å gå fra bussterminalen og opp til selve byen, og det egner seg ikke for bevegelseshemmede.

En vandring i Taormina er en vandring i trengsel, men det er verdt det, byen er fantastisk.  Det greske teateret ligger på en høyde med flott utsikt mot havet og Giardini-bukten.  I gatene opp mot teatro Greco er det turistbutikker og gateselgere tett i tett.  Pass opp for gateselgere som tilbyr piratkopier av designvesker, belter, osv.  Italiensk politi kan gi høye bøter.

Man må promenere på Corso Umberto, hovedgaten i Taormina, som går tvers igjennom byen til Catania-porten.  Her er både de tradisjonelle turistbutikkene og kles-, sko-, sportsbutikker, osv.  Det er godt utvalg av italienske designbutikker, bl.a. Parisi.  Man kan jo stikke innom, her finner man Gucci, Armani, D&G, osv, men prisene er stive og en turist kan kanskje føle seg litt malplassert blant elegante italienske ekspeditører…..

Det er et fantastisk miljø i Taormina, vakre fasader, spennende sidegater og pynt overalt i form av krukker, skilt, flotte blomster og andre morsomme detaljer.  Midt i byen kommer man ut på Piazza 9 abrili, med fantastisk utsikt over Giardini-bukten, havet og Etna.  Her finnes flere koselige uterestauranter og vi satte oss ned med turens dyreste drikke på Wunderbar. Prisene er langt høyere i Taormina enn nede i Giardini-Naxos, både på kafeer, restauranter og butikker.  Kunne nok ikke tenkt oss å bo her, men byen er verdt flere besøk, ta gjerne avstikker litt ut av bykjernen.

Vi spaserte ned fra Taormina en av dagene, og det ble en lang tur.  Hadde lest i turisthåndboken at det gikk sti ned fra byen og fant frem til denne.  Det var bratt og svært dårlig vedlikeholdt.  Enkelte steder måtte vi nærmest krabbe over små steinras og vi lurte på om vi hadde gått feil.  Men det var en fantastisk utsikt og det er utrolig hvordan man har bygget i dette bratte landskapet.  Vi møtte ingen på turen ned og fortsatt hele veien tilbake til Giardini-Naxos.  Men legg ikke ut på en slik tur uten vann !

Strendene nedenfor Taormina er helt annerledes enn i Giardini-Naxos.  Området Mazzarò består stort sett av hoteller og det er bratt overalt.  En av turistattraksjonene er den lille øya Isola Bella, et flott naturreservat.  Der finnes også den blå lagune.  Det går båtturer til Isola Bella fra Giardini-stranden.  Transporten t/r Taormina og standområdet nedenfor går via taubane. Vi var også glade for at vi ikke hadde valgt å bo i dette området.

Etna ligger som et majestetisk syn fra alle kanter av øya.  Vi opplevde faktisk en litt overskyet dag i Giardini at det luktet veldig svovel på strandpromenaden og har mistanke om at dette kom fra Etna.  Det var to større utbrudd når vi var der og det var også nevnt på nyhetene her hjemme både før og etter vi var der nede.  Vi var dessverre ikke på Etna, det får bli neste gang.

Castelmola er den lille sukkertoppen som ligger ovenfor Taormina.  Vi reiste dit med taxi fra Taormina og besøket i byen var en av de største opplevelsene vi hadde på turen.  Det virket nesten som om tiden sto stille der oppe.  Det var fantastisk utsikt mot Etna, innover på øya, kystlinjen både nordover og mot Giardini-bukten og selvfølgelig mot Taormina.  Vi besøkte bar Turrisi, som har den originale vino alla mandorla, mandelvinen som ofte blir servert sammen med regningen på restaurantene.  Det var et pussig sted i flere smale etasjer, med fallossymboler overalt.

Vi valgte å gå en av turstiene ned til Taormina, dette ble en uforglemmelig tur med fantastisk utsikt, firfirsler, kaktuser og voldsom varme.  Heldigvis hadde vi med oss vannflasker.  Vi møtte ingen på veien ned, bortsett fra 3 veiarbeidere i nederste del av gangstien.  Disse kunne ikke et ord engelsk, men vi kommuniserte bra allikevel.

Kommunikasjon
Det sies at det er god kommunikasjon på øya, med buss- og togforbindelse.  Vi opplevde dessverre det stikk motsatte.  Det var enkelt å ta buss til Taormina, men den dagen vi tenkte oss til den nærmeste storbyen, Catania, ga vi opp.  Vi ventet på buss en times tid og fant så ut at vi heller skulle forsøke toget.  Jeg hadde sjekket togtabellen på Internet hjemmefra og notert meg at togene gikk jevnlig til Catania.  Men når vi ankom togstasjonen gikk ikke neste tog før et par timer senere.  Etter ytterligere litt ventetid på buss ga vi opp hele greia og dro heller til Taormina.

Trafikken på Sicilia er ganske ekstrem, det virker som om alle kjører med livet som innsats.  Det er mange merkelige kjøretøy og se og det var heller ikke uvanlig å se hele familien bestående av mor, far, barn og hun stige opp på Vespaen når butikken ble stengt for kvelden og turen gikk hjemover.  Vi vurderte å leie bil, men etter å ha snakket med norske som bodde der nede valgte vi å stå over.

Norske aviser
finnes selvfølgelig (eller kanskje hedigvis), kanskje derfor man føler at man er i en annen verden. Vi hadde heller ingen satelittkanaler på TV, kun italienske.

Totalt sett var ferien i Giardini-Naxos ganske annerledes enn hva vi er vant til og en veldig positiv opplevelse.  Vi reiser nok tilbake og da skal jeg plukke opp bloggen min som reisehåndbok. Men vi velger kanskje en annen del av øya neste gang.

Bildene fra ferien legger jeg inn i egen blogg Vi plukket opp mange tips fra denne danske reisebeskrivelsen på sitestory.dk i denne bloggen ligger det også en del linker

Legger også inn en link jeg fikk til et norskdrevet B&B ved foten av Etna, Siri’s Bed & Breakfast i Fiumefreddo.

Oppdatering:  høsten 2007 tok vi på nytt turen til Sicilia og hadde en fantastisk biltur rundt øya, alle billedinnleggene er samlet her.

Bilturen ga mersmak og vi er ikke ferdige med denne vakre og gjestfrie øya så høsten 2008 blir det enda en tur.

Det hadde vært hyggelig om du la igjen en kommentar :)
Se også de øvrige innleggene mine fra Sicilia, under Reiseinnlegg utlandet.


Ratix.no Rating

Tips oss hvis dette innlegget er upassende